Przeprowadź dyskusję liczby rozwiązań równania.
Marcela: Dane jest równanie z niewiadomą x: 1 − x2 | x + 1| = m − 3, gdzie m jest parametrem, m ∊
R.
a) Przeprowadź dyskusję liczby rozwiązań w zależności od wartości parametru m.
b) Rozwiąż to równanie w przypadku, gdy m=0.
17 wrz 22:41
Marcela: 1 − x2 | x + 1| = m − 3
17 wrz 22:44
5-latek: Ulamek zapisz za pomoca duzej litery U bedzie lepiej widac
17 wrz 22:50
Marcela:
Doszłam do tego, że dla x ≥ −1 m ≤ 5 i dla x < −1 m <1
Jak z tego wywnioskować odpowiedź do a?
17 wrz 22:57
Mila:

a)
D:
x+1≠0⇔x≠−1
1) |x+1|=x+1 dla x>−1
wtedy mamy równanie:
1−x=m−3
−x=m−3−1
x=4−m i x>−1⇔4−m>−1
−m>−1−4
−m>−5
m<5 jedno rozwiazanie
m≥5 brak rozwiązań
2) |x+1|=−x−1 dla x<−1
wtedy mamy równanie:
−(1−x)=m−3⇔
x−1=m−3
x=m−2
m−2<−1
m<1 jedno rozwiązanie
m=1 brak rozwiązań
Odp.
* m≥5 brak rozwiązań
*m∊(1,5) jedno rozwiązanie
*m<1 dwa rozwiązania
Graficznie
dla
1) m−3≥2 ⇔m≥5 brak rozwiązań
2) −2<m−3<2 jedno rozwiązanie⇔
−2<m−3 i m−3<2⇔
1<m i m<5⇔
dla m∊(1,5) jedno rozwiązanie
3) m−3=−2⇔m=1
brak rozwiązan
4) m−3<−2 dwa rozwiązania
m<1 dwa rozwiązania.
17 wrz 23:52
Basia:
zał.: x≠ −1
dla x< −1 masz
−1+x = m−3
x = m−2
dla m−2<−1 masz jedno rozwiązanie, dla m−2≥−1 nie ma rozwiązania
czyli
dla m<1 masz jedno rozwiązanie, dla m≥1 nie ma rozwiązania
oczywiście w przedziale (−
∞; −1)
dla x>−1 masz
1−x = m−3
−x = m−4
x = −m+4
dla −m+4>−1 masz jedno rozwiązanie, dla −m+4≤ −1 nie ma rozwiązania
czyli
dla m<5 masz jedno rozwiązanie, dla m≥5 nie ma rozwiązania
oczywiście tym razem w przedziale (−1;+
∞)
czyli dla m<1 masz
dwa rozwiązania jedno w przedziale (−
∞;−1), drugie w (−1;+
∞)
dla m∊<1;5) masz
jedno rozwiązanie w przedziale (−1;+
∞)
dla m≥5 nie ma rozwiązania
a w ogóle to o wiele łatwiej rozwiązać graficznie
za chwilę pokażę
17 wrz 23:55
Basia: już nie trzeba bo
Mila pokazała
17 wrz 23:56
Mila:
Oczywiście, tak jak Basia napisała :
dla m∊<1,5) jedno rozwiązanie
18 wrz 16:41