wielomiany
delta: Rozłóż wielomian na czynniki jak najniższego stopnia:
a) 27x3 − 8
b) (x+3)2 −25
c) 16x4 − 81
d) 2x3−3x2+x
e) 4x2−4x+1
f) 16x3+24x2+9x
17 wrz 22:38
asdf: frytki do tego?
a) 8 = 22, wzór: a3 − b3 = ...
b) 25 = 52, wzór: a2 − b2 = ...
c) 81 = 34, wzór a4 − b4 = (a2 +b2)(a−b)(a+b)
d) −3x2 = −2x2 − x2
e) delta
f) x przed nawias i znowu delta
17 wrz 22:40
5-latek: e) =(2x−1)2
f)=x(16x2+24x+9) i rozkaldaj dalej nawias to jest rownanie kwadratowe wiec wiesz jak .
d)x(2x2−3x+1) to samo
a) wzor a3−b3 gdzie a=3x a b=2
b) wzor a2−b2= (a+b)(a−b) gdzie a=(x+3) a b=5
w c tez wykorzystaj ten sam wzor
17 wrz 22:47
bezendu:
@asdf e ) delta ?

4x
2−4x+1=(2x−1)
2
17 wrz 22:51
5-latek: Jesli nie zauwazy wzoru skroconego mnozenia to niech liczy delte
17 wrz 22:54
asdf:
a dlaczego nie delta? Jezeli ktos nie widzi wzoru skroconego mnozenia to niech zrobi to deltą,
tak samo mogę napisać:
3x
2 − 5x − 2
delta? po co delta..od razu widać:
Niektorzy widzą takie rzeczy, inni jeszcze nie. Pamiętasz jak Tobie wyprowadzałem wzór na
tg(2x) = ..? tak samo nie widziałeś niektórych rzeczy, a to były banały, ale nie wypominałem
Ci tego − bo ja jeszcze pamietam jak ja nie potrafilem tego zrobić, a Ty probujesz zapomnieć.
17 wrz 23:05
bezendu:
Czy ja powiedziałem, że delta jest zła ? ja pokazałem, że można szybciej bez delty..
o wzorze pamiętam i mam wyprowadzenie zapisane w zeszycie więc nie zapomniałem
17 wrz 23:08
asdf: Napisałeś to w taki sposob, ze liczenie delty w tym przypadku jest bez sensu, a ja jedynie
zwrocilem Ci uwage, ze nie − bo każdy zaczyna od zera i z praktyką nabiera umiejetnosci
liczenia, a jak widać delta jest dopiero na początku z tym wszystkim i trzeba to wziąć
pod uwagę.
17 wrz 23:29