trójkąt
marta <3: Dany jest trójkąt ABC, w którym IABI=12cm. Z wierzchołka C poprowadzono wysokość równą 4cm oraz
środkową o długości 5cm. Oblicz obwód trójkąta ABC, wynik podaj z dokładnością do częścci
setnych
28 wrz 22:36
AROB: Pomagam
28 wrz 22:55
AROB: Za chwilę napiszę, poczekaj.
28 wrz 23:01
marta <3: oki
28 wrz 23:25
AROB:

Punkt D jest środkiem boku AB, więc IADI = IDBI = 6 cm.
Z trójkąta prostokątnego CED bok ED ma długość 3 cm (trójkąt Pitagorejski), zatem także IAEI =
3 cm. Wynika stąd , że ΔADC jest równoramienny . A to znaczy, że IACI = 5 cm.
Brakujący bok BC obliczamy z tw. Pitagorasa z ΔCEB:
k
2 = 4
2 + 9
2
k
2 = 97 ⇒ k=
√97
ob
ABC = IABI + IBCI + IACI = 12 +
√97 + 5 = 17 +
√97 ≈ 17 + 9,849 ≈
26,85 cm
28 wrz 23:26
marta <3: dziekuje

28 wrz 23:30