interpretacja geometryczna układu równań
adam: Rozwiąż układ równań i podaj jego interpretację geometryczną.
x2+y2=9
x2+y2+8y=−15
fajnie wyszło mi x=0 a y=−3 i teraz jak tą interptretację geometryczną? w tym pierwszym to
okrąg o środku w punkcie (0,0) i promieniu 3 a w tym drugim jaki jest ten promień? Bo nie wiem
17 wrz 22:22
magda: x2+(y+4)2−16=−15
x2+(y+4)2=−15+16
x2+(y+4)2=1
S(0,−4) r=1
17 wrz 22:26
asdf:
x2 + y2 + 8y = −15
x2 + y2 + 2*4y + 15 = 0
x2 + y2 + 2*4y + 16 − 1 = 0
x2 + y2 + 2*y*4 + 42 = 1
x2 + (y+4)2 = 1
S(0,−4), r = 1
17 wrz 22:27
Mila:

W drugim przedstawiasz równanie w postaci kanonicznej.
x
2+(y+4)
2−16=−15 (y+4)
2=y
2+8y+16, właśnie tę 16 odejmujesz)
x
2+(y+4)
2=1 r=1, S=(0,−4)
x=0, y=−3
17 wrz 22:32