Układ równań
bezendu:
W odpowiedziach mam, że są trzy rozwiązania a mi wychodzi tylko jedno

|x−y|+x=6
x
2+y=9
1
0 x≥ i y≥0
x−y+x=6 ⇒−y=6−2x⇒y=2x−6
x
2+2x−6=9
x
2+2x−15=0
Δ=64
√Δ=8
x
1=−5∉D x
2=3∊D y=0 więc rozwiązaniem jest x=3 i y=0
2
0 x≥0 i y<0 x
1=−1 ∉D
x+y+x=6 ⇒y=6−2x x
2=3∊D
x
2−2x+6=9 y=0∉D
x
2−2x−3=0
Δ=16
√Δ=4
3
0 x<0 i y<0
−x+y+x=6
y=6 od razu odrzucam bo∉D
4
0 x<0 i y≥0
−x−y+x=6 ⇒−y=6 ⇒y=−6∉D
gdzie robię błąd ? Może źle rozpisane warunki ?
17 wrz 21:52
PW: W 1° zakładasz x≥0 i y≥0. Wcale to nie znaczy, że x−y≥0, a tak rozumujesz.
Dalej nie czytałem.
17 wrz 22:04
Piotr 10: Ten drugi warunek coś się nie zgadza, nie można zmienić znaku w środku bo to wartość dodatnia,
ale zaraz to spróbuję sprawdzić
17 wrz 22:04
Saizou : ja bym zrobił tak
I dla x≥y
x−y+x=6
x
2+y=9→y=9−x
2
2x−y−6=0
2x−9+x
2−6=0
x
2+2x−15=0
(x+5)(x−3)=0
x
1=−5 x
2=3
y
1=−16 y
2=0
obydwa wyniki spełniają warunki
II dla x<y
−x+y+x=6
y=6
6=9−x
2
3=x
2
x=
√3 x=−
√3 i x<y , czyli
y=6 y=6
x=−
√3 x=
√3
i mamy nasze 4 rozwiązania
17 wrz 22:06
Piotr 10: Może zrób tak
Ix−yI=6−x
6−x ≥0
x≤6
Ix−yI=6−x (..)2
17 wrz 22:07
Mila:

x
2+y=9
y=−x
2+9
1) |x−y|=x−y⇔x−y≥0⇔x≥y ⇔y≤x punkty poniżej prostej y=x
Wtedy mamy układ równań
x−y+x=6
y=−x
2+9
2x−6=y i y=−x
2+9
2x−6=−x
2+9
x
2+2x−15=0
x=−5 lub x=3 (sprawdź rachunki)
x=−5, y=2*(−5)−6=−16 , −16<−5, para
(−5,−16)∊D
x=3, y=2*3−6=0 , 0<3 para
(3,0)∊D
2) x−y<0⇔x<y⇔
y>x
Wtedy mamy układ
−x+y+x=6
y=−x
2+9
y=6 i y=−x
2+9
6=−x
2+9
x
2−3=0
x=
√3 lub x=−
√3
x=
√3, y=6 ⇒y>
√3
para(
√3,6)∊D
para(−
√3,6)∊D
Odp.
4 rozwiązania:
x=−5,y=−16
x=3,y=0
x=
√3, y=6
x=−
√3, y=6
Jednego rozwiązania nie widać.
17 wrz 22:20
bezendu: Czyli ja źle zrobiłem, już wiem gdzie mam błąd. Dziękuje bardzo za pomoc
17 wrz 22:25
Piotr 10: Mila a można zrobić te zadanie moim sposobem post 22:07 ?
17 wrz 22:26
Basia: C[Piotr 10 można

tylko nie wiem czy potem będzie łatwo rozwiązać układ
x
2 − 2xy + y
2 = 36 − 12x + x
2
x
2+y = 9
y = 9−x
2
−2x(9−x
2) + (9−x
2)
2 −36 − 12x = 0
dać się da, ale nie tak łatwo chyba
17 wrz 22:39
Piotr 10: Ok, dzięki
Basia
17 wrz 22:41
Mila: 
Ryzyko komplikacji przy podnoszeniu do kwadratu.
Witaj
Basia
17 wrz 22:48
Basia: Witaj
Milu
17 wrz 22:49