Funkcja liniowa
2013: Funkcja f(x) + 3ax − b jest malejąca, zaś g(x) = bx − 3a jest rosnąca. wykres funkcji f oraz g
przecina oś OX w tym samym punkcie A.
a) oblicz odciętą punktu A
b) Wyznacz wzór funkcji f oraz wzór funkcji g wiedząc, że wykres funkcji f jest prostopadły do
wykresu funkcji g
17 wrz 21:42
Basia:
f jest rosnąca ⇒ 3a<0
g jest malejąca ⇒b>0
a)
3ax − b=0
bx −3a = 0
3ax = b
3ax*x − 3a = 0
3a(x−1) = 0
x=1
b)
3a − b = 0
3a*b = −1
b = 3a
3a*3a = −1
9a2 = −1
niemożliwe
na pewno dobrze przepisałeś wzory funkcji ?
może miało być: f(x) = 3ax + b albo g(x) = bx+3a
17 wrz 21:54
2013: oprócz tego że zamiast f(x) + 3ax − b powinno być f(x) = 3ax −b wszystko jest dobrze..
17 wrz 22:00
Ajtek:
Witaj
Basia 
.
Tez mi wychodziła głupota. Skąd masz to zadanie
2013
17 wrz 22:05
Basia:
oj błąd tam jest; coraz bardziej niedowidzę
3ax
2 − 3a = 0
3a(x
2−1) = 0
3a≠0
(x
2−1)=0
(x−1)(x+1) = 0
x=1 lub x= −1
dla x=1 dostajemy sprzeczność w punkcie (b)
czyli musi być
x = −1
wtedy
3a*(−1)−b = 0
3a*b = −1
−3a = b
3a*(−3a) = −1
−9a
2 = −1
| | 1 | |
a < 0 czyli a = − |
| ⇒ b = 1 |
| | 3 | |
f(x) = −x − 1
g(x) = x +1
17 wrz 22:07
2013: ze zbioru zadań Pazdro, 2 liceum
17 wrz 22:08
Basia: w porządku jest Ajtek; jedno "x" mi się schowało
17 wrz 22:08
2013: dzięki
17 wrz 22:08
Basia: Połapiesz się w tym
2013 ?
Bo bałagan się zrobił (sam oczywiście, ja jestem niewinna

.........)
Jeżeli nie to Ci to napiszę porządnie od początku do końca.
17 wrz 22:10
Ajtek:
No patrz mi też

. Jednak jeszcze nie wszedłem "we wrzesien"
17 wrz 22:11