PROSZE POMUZCIE
TYSKA: | | (−1)n+1 | |
1.Dany jest ciąg (an), gdzie an= |
| |
| | n+1 | |
2.Ciąg nieskończoności (a
n). gdzie (a
n)=−n2+7, jest rosnącą malejąca stała niemonotoniczna
3.Dany jest ciąg (b
n), gdzie b
n= −3+12, n∊ N
+. wyraz ciągu (b
n) są dodatnie ,gdy
a) n∊ {1,2,3}
b) n∊{1,2,3,4}
c) n∊ {4,5,6}
d) n∊{5,6,7}
4. Dany jest ciąg nieskończoności a
n , gdzie a
n =n
2−5n−14. Wówczas a
n jest równy 0 wtedy i
tylko wtedy ,gdy :
a) n=14
b)n=7
c)n=5
d)n=2
5. dany jest ciąg o wyrazie ogólnym a
n =2n+3. Ile wyrazów tego ciągu jest mniejszych od 50.