współczynniki we wzorze funkcji.
Zuza: 2.Napisz wzór funkcji liniowej, której wykres jest nachylony do osi OX pod kątem α i przechodzi
przez punkt A, jeśli: a)α=135 A(4,−5)
17 wrz 21:11
miś:
wsp. kierunkowy : a=tgα= tg135o=tg(180o−45o)=−tg45o= −1
y= a(x−xA)+yA
y=...........
17 wrz 21:13
bezendu:

tg135=−1
y=−x+b
−4+b=−5
b=−1
y=−x−1
17 wrz 21:14
Ajtek:
y=ax+b
a=tgα
a − jest to tangens nachylenia prostej do osi Ox.
Później podstaw wsp. pktu A w miejsce x i y.
17 wrz 21:15
magda: y=ax+b
x=4 y= −5
a=tgα
a=tg135=tg(90+45)=ctg45=1
podstawiamy do wzoru
y=ax+b
−5=4+b
b=−9
y=x−9
17 wrz 21:16
Ajtek:
magda, popraw się

.
17 wrz 21:17
bezendu:
Albo tak jak podała
Eta ten wzór masz w tablicach
17 wrz 21:18
Ajtek:
miś=
Eta
17 wrz 21:19
bezendu:
Tak
17 wrz 21:20
miś:
y= −x −1
17 wrz 21:21
Ajtek:
Etunia
17 wrz 21:21
miś:

17 wrz 21:22