funkcja
ania: Proszę o pomoc w funkcji
Funkcja dana jest wzorek
a) określ jej dziedzine
b) podaj zbior wartosci
c) napisz rownanie asymptot
d) oblicz jej miejsce zerowe − czy to sa te liczby ktore leża na osi x?
z góry dziękuje za pomoc
17 wrz 20:57
Saizou :

D: x∊R\{2}
ZW=R\{4}
asymptota pionowa x=2, pozioma y=−4
4=4x−8
12=4x
x=3
miejsce zerowe to x=3
17 wrz 21:01
bezendu:

D=R\{2}
asymptota pionowa x=2
asymptota pozioma y=−4
Licznik przyrównuje do zera bo szukam miejsc zerowych
4−4x+8=0
−4x=−12
4x=12
x=3
MZ=(3,0)
ZW=(−
∞,4)∪(−4,
∞) czyli ZW=R\{−4}
17 wrz 21:05
bezendu: To się
Saizou spotkaliśmy
17 wrz 21:06
ania: Możesz mi podać współrzędne kilku punktów funkcji
17 wrz 21:10
bezendu: a co z wykresu nie potrafisz odczytać ?
17 wrz 21:11
ania: kiedys mnie uczono ze pod x w funkcji daje sie jakas liczbe i oblicza i wychodza punkty w
tabelce ale cos teraz licze i jakos nie wychodzi mi funkcja taka jak wam
17 wrz 21:13
ania: sa dwie odpowiedzi do zbioru wartosci 4 i −4 ktory jest poprawny ?
17 wrz 21:14
bezendu:
pomyłka (−∞,−4)∪(−4,∞) więc ZW=R\{−4} teraz ok
17 wrz 21:15
Saizou : bezednu a co to jest miejsce zerowe
17 wrz 21:18
bezendu: Podałem miejsce zerowe
17 wrz 21:19
Saizou : to nie jest miejsce zerowe
17 wrz 21:28