proste
dooon .: rozszerzona matematyka , pomoże ktoś ?
1. odległość punktu P (1,4) od prostej y =
23x−1 jest równa odległości tego punktu od
prostej ?
odp powinna być : y=−
32x−1
2.odległość między prostą y=
34 −6 i prostą l wynosi d , gdzie d jest liczbą całkowitą .
Prosta l może mieć równanie . odp wynosi y=
34x−1
3. Dane są wierzchołki B ( 5,3) C (7,7) równoległoboku ABCD . wierzchołki A i D leżą na prostej
y = 2x+3 pole tego równoległoboku jest równe ? odp 20
Jak policzyć te zadania
17 wrz 20:40
PW: Pierwsze dwa zadania (a może i wszystkie trzy) pochodzą zapewne z testu wyboru.
Podajesz nam jedną z możliwych odpowiedzi i oczekujesz potwierdzenia. Nie jesteśmy w stanie
odpowiedzieć poprawnie. Na przykład w pierwszym zadaniu odpowiedź brzmi: jest nieskończenie
wiele prostych k, takich że odległość od P do k jest taka sama jak odległość podana w zadaniu.
Nie podałeś innych wersji odpowiedzi i piszesz "odpowiedź powinna być y=−32x−1." Nie
można się ustosunkować do tej sugestii.
18 wrz 10:58
wredulus_pospolitus:

a 3 pytanie jest źle napisane
skoro B i C (wierzcholki które łączyć ma przekątna równoległoboku) leżą na prostej zaznaczonej
na wykresie ... to przekątne BC i AD nie przecinają się
18 wrz 12:22
wredulus_pospolitus:
źle zaznaczyłem punkt 'D' ... bo zaznaczyłem (7,8)
z rysunku wywnioskować można ... że podane są punkty A i B ... C i D leżą naprostej
18 wrz 12:24
wredulus_pospolitus:
kurde ... dobrze jest ... ja źle przeczytałem
zauważ, że BC jest || do prostej podanej w zadaniu
liczysz odległość pomiędzy prostymi ... masz podaną podstawę (długość BC) i wysokość (odległość
prostych od siebie) −> liczysz pole
18 wrz 12:31