matematykaszkolna.pl
proste dooon .: rozszerzona matematyka , pomoże ktoś ? 1. odległość punktu P (1,4) od prostej y = 23x−1 jest równa odległości tego punktu od prostej ? odp powinna być : y=−32x−1 2.odległość między prostą y=34 −6 i prostą l wynosi d , gdzie d jest liczbą całkowitą . Prosta l może mieć równanie . odp wynosi y=34x−1 3. Dane są wierzchołki B ( 5,3) C (7,7) równoległoboku ABCD . wierzchołki A i D leżą na prostej y = 2x+3 pole tego równoległoboku jest równe ? odp 20 Jak policzyć te zadania
17 wrz 20:40
PW: Pierwsze dwa zadania (a może i wszystkie trzy) pochodzą zapewne z testu wyboru. Podajesz nam jedną z możliwych odpowiedzi i oczekujesz potwierdzenia. Nie jesteśmy w stanie odpowiedzieć poprawnie. Na przykład w pierwszym zadaniu odpowiedź brzmi: jest nieskończenie wiele prostych k, takich że odległość od P do k jest taka sama jak odległość podana w zadaniu. Nie podałeś innych wersji odpowiedzi i piszesz "odpowiedź powinna być y=−32x−1." Nie można się ustosunkować do tej sugestii.
18 wrz 10:58
wredulus_pospolitus: rysunek a 3 pytanie jest źle napisane skoro B i C (wierzcholki które łączyć ma przekątna równoległoboku) leżą na prostej zaznaczonej na wykresie ... to przekątne BC i AD nie przecinają się
18 wrz 12:22
wredulus_pospolitus: źle zaznaczyłem punkt 'D' ... bo zaznaczyłem (7,8) z rysunku wywnioskować można ... że podane są punkty A i B ... C i D leżą naprostej
18 wrz 12:24
wredulus_pospolitus: kurde ... dobrze jest ... ja źle przeczytałem zauważ, że BC jest || do prostej podanej w zadaniu liczysz odległość pomiędzy prostymi ... masz podaną podstawę (długość BC) i wysokość (odległość prostych od siebie) −> liczysz pole
18 wrz 12:31