Jak to rozwiazac
pomocy:
x + 2 x + 3 2
= +
x − 2 x − 3 x2 − 5x + 6
28 wrz 22:23
Kalumniatoris: | x+2 | | x+3 | | 2 | |
| = |
| + |
|
|
| x−2 | | x−3 | | x2−5x+6 | |
tak to wygląda?
jak się domyślam potrzebujesz wyliczyć x.
28 wrz 22:26
pomocy: Tak wlasnie to ma wygladac
28 wrz 22:35
Eta:
x
2 −5x +6 = ( x −2)( x −3)
D= R \{2, 3}
sprowadzamy do wsp. mianownika :
| (x+2)( x −3) −(x+3)( x −2) −2 | |
| =0
|
| ( x−2)(x −3) | |
tylko licznik = 0
więc wykonaj działania i uporządkuj licznik
porównany do zera i wyznacz x
pamietając ,źe x ma należeć do D
28 wrz 22:38