Równanie 3 - 4m - 4 m^2
Loren: Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego równania

3 − 4m − 4m
2 = 0
17 wrz 20:32
5-latek: No tak. Nie ma x i POMOCY
To jest zwylke rownanie kwadratowe tylko ze niewiadoma jest m
−4m2−4m+3=0 dellta i m1 i m2
17 wrz 20:37
Saizou : a po co delta

−4m
2−4m−1+4=0
−(4m
2+4m+1)+4=0
2
2−(2m+1)
2=0
(2−2m−1)(2+2m+1)=0
(−2m+1)(2m+3)=0
17 wrz 20:53
5-latek: Saizou powiem tak.
Bardzo w to watpie zeby kolezanka/lolega zrozumial Twoje rozwiazanie (chociaz ja bym tak samo
policzyl)
Dlatego (to jest moje zdanie ) jesli uczy sie rozwiazywac delta to niech rozwiazuje ta delta
17 wrz 21:02
Saizou : a ja wychodzę z wniosku, że każda metoda jest dobra jeśli prowadzi do poprawnego wyniku

wiec
im więcej metod tym większe szanse, że jakaś "przypadnie lepiej do gustu" inż inna
17 wrz 21:08
pigor: ..., a może niech jednak poćwiczy swoje ...

szare komórki, czyli RAM
17 wrz 21:09
5-latek: Zgadzam sie z tym co piszecie
Tylko to wymaga pewnego chciejstwa np takiego ze pojde do nauczyciela i sie zapytam jak to
inaczej rozwiazac. Poprosic o pokazanie jak to rozwiazac za pomoca wzorow skroconego mnozenia
, jak pogrupowac wyrazy . Pokaze . Tylko trzeba chciec
Ale przeciez latwiej jest wrzucic zadanie na forum i poczekac na rozwiazanie niz chociazby
zajrzec do ksiazki .
17 wrz 21:27