Zadanie z wykorzystaniem wzorów z silnią
Marcin: Mam takie proste zadanko raczej. Tylko chyba nie wiem jak je rozwiązać xD
Treść:
Rozwiązać w zbiorze liczb naturalnych:
Pomoże ktoś + jakieś małe wyjaśnienie co z czego się bierze
17 wrz 20:10
pigor: | | | |
..., taki symbol | w zbiorze N nie ma sensu , bo nieprawda, że n−1 ≥ n |
| | |
dlatego odp. dane równanie nie ma rozwiązań w zbiorze N (jest sprzeczne) w N)
chyba, że miało być tak :
| | | | | |
⇔ | − | = 16 ⇔ n−n−1= 16 ⇔ −1= 16  , a więc to także nie . ...  |
| | | |
17 wrz 20:24
Marcin: Oj machałem się ...miało być w 2 mianowniku miało być 2 a nie "n" wybacz... ^^"
17 wrz 20:50
Marcin: | | | |
− | = 16 ... tak powinno być − wybacz  |
| | |
17 wrz 20:52
Marcin: Raczej wykładowca nie mógł dać złego zadania na egzaminie xDDD
17 wrz 20:56
pigor: | | | | | |
..., no to analogicznie z własności symbolu Newtona | = | i n ≥k : |
| | | |
| | | | | | (n−1)(n−2) | |
− | = 16 ⇔ | − |
| = 16 ⇔ |
| | | | 2*1 | |
| | | | 1 | |
⇔ | − |
| (n−1)(n−2)= 16 /* 2 ⇔ 2n−(n−1)(n−2)= 32 ⇔ |
| | | 2 | |
⇔ 2n−(n
2−3n+2)= 32 ⇔ 2n−n
2+3n−2= 32 ⇔ n
2−5n+34= 0 i Δ<0 , więc
i to równanie jest sprzeczne, a więc co jest z tym twoim równaniem
17 wrz 21:06
Marcin: czyli n ∊ ∅ ?
17 wrz 21:14
pigor: ..., a może jednak wykładowca chciał was sprawdzić, albo dał je ze swojej
"mądrej głowy", czyli z głowy i nie przewidział, że może być sprzeczne...
17 wrz 21:16
pigor: no tak,, ja np. zapisuję, ale nie ręczę, czy twój wykładowca uznaje taki zapis
i napisałbym np. odp. równanie nie ma rozwiązań w zbiorze N i tyle . ...
17 wrz 21:20
Marcin: heh no dzięki

Pozdo
18 wrz 01:17