rozwiązywanie równań
klaudia: Rozwiąż równania :
a) 8x3 + 12x2 + 6x + 1 = 0
b) (x2+1)(2x − 1) = 2x(2x−1)
c) 6x3 + 12x2 + 18x = 0
d) 7x3 + 2x2 − 21x − 6 = 0
e) x4 + 2x3 + x + 2 = 0
f) x5 + x3 − x2 − 1 = 0
g) (x2+1)2 = 16
17 wrz 20:10
bezendu:
e) e) x4+2x3+x+2=0
x3(x+2)+(x+2)=0
(x+2)(x3+1)=0
(x+2)(x+1)(x2−x+1)
x=−2 x=−1
f) x5+x3−x2−1=0
x3(x2+1)−(x2+1)=0
(x2+1)(x3−1)=0
(x2+1)(x−1)(x2−x+1)=0
x=1
g) (x2+1)2=16
(x2+1)2−16=0
(x2+1)2−42=0
(x2+1−4)(x2+1+4)=0
(x2−3)(x2+5)=0
x=−√3 lub x=√3
17 wrz 20:15
Bogdan:
g) można tak: x2 + 1 = −4 lub x2 + 1 = 4 ⇒ x2 = −5 sprzeczność lub x2 = 3
x = −√3 lub x = √3
17 wrz 20:17