Pierwiastkiem wielomianu w(x)=x^3+x^2+x+456 jest liczba:
kamczatka: Pierwiastkiem wielomianu w(x)=x3+x2+x+456 jest liczba:
A.−19 B.−13 C.−8 D.−3
W odpowiedziach mam że x jest liczbą całkowitą nieparzystą więc liczba w(x) jest nie parzysta.
Ale skąd oni wiedzą że x jest nieparzysty ?
17 wrz 19:55
bezendu:
Jak masz podane odpowiedzi to sprawdzaj kolejno
czy w(x)=0
ot cała filozofia
17 wrz 20:10
alfa i omega: C) −8
17 wrz 20:13
asdf:
@bezendu kamczatka nie zadal pytania "co jest pierwiastkiem", tylko "jak wywnioskowali, ze x
musi byc nieparzysty"
@kamczatka
nie wiem skad
17 wrz 20:16
bezendu:
Ale polecenie zadania brzmi: ''pierwiastkiem wielomianu jest liczba''
17 wrz 20:17
kamczatka: W(−8)= (−8)3+(−8)2−8+456 to nie wychodzi mi 0
18 wrz 16:23
kamczatka: jednak wszystko jest ok.
18 wrz 16:29
PW: Skoro mamy test wyboru, to rozumowanie "parzysta−nieparzysta" eliminuje pewne odpowiedzi, więc
warto dojść do sedna.
Dla parzystych x wszystkie liczby x3, x2 i x są parzyste, 456 jest parzysta, a więc wartość
wielomianu jest parzysta (w szczególności może być zerem). Sprawdzamy więc: 456=23•57, a
zatem w myśl twierdzenia Bezouta parzystym pierwiastkiem wielomianu mogłyby być tylko 2 lub
−2, 4, −4, 8, −8. Liczby dodatnie odpadają z oczywistych względów, sprawdzamy dla (−2) − od
razu widać, że W(−2)>0. Również W(−4)>0 i W(−8)≠0.
Wniosek − stwierdzenie "pierwiastek musi być liczbą nieparzystą" wymaga uzasadnienia, nie jest
oczywisty.
Jeżeli w odpowiedzi była tylko wskazówka "pierwiastek jest liczbą ujemną", to albo autor liczy
na wyjątkową domyślność czytelnika, albo zapomniał, że suma liczb parzystych może być zerem
(liczby parzyste to również liczby ujemne −2, −4, −8, ...).
18 wrz 17:31