parzystosc
zadanie: | | | |
czy liczba | jest parzysta dla n=10100+5? |
| | |
liczba parzysta to liczba naturalna podzielna przez 2
licznik jest podzielny przez 6 bo jest to iloczyn 3 kolejnych liczb calkowitych
| (10100+3)(10100+4)(10100+5) | |
| |
| 6 | |
wiem, ze bedzie to liczba naturalna ale skad mam wiedziec czy bedzie parzysta?
| | 18 | |
bo np. |
| =3 tutaj licznik jest podzielny przez 6 ale wynik nie jest liczba parzysta |
| | 6 | |
17 wrz 19:43
zadanie: jakies podpowiedzi?
17 wrz 20:32
Mila:
1) sposób : liczba (10100+4) jest podzielna przez 4.
2)
17 wrz 20:43
zadanie: czyli 10100+4=4k, k∊C
4k=2*2k czyli licznik jest podzielny przez 6 bo jest to iloczyn 3 kolejnych liczb calkowitych
gdzie jest na pewno liczba podzielna przez 2 i przez 3
ta jedna 2 sie jakby skroci przy dzieleniu 6 i mimo to zostanie 2k czyli ta liczba bedzie
parzysta tak?
17 wrz 21:12
Mila:
17 wrz 21:22
zadanie: dziekuje
17 wrz 21:28
zadanie: Czy suma wyrazów dowolnego n−wyrazowego ciagu arytmetycznego
o wyrazach całkowitych dodatnich jest parzysta, jezeli
a) n=2018 ?
| | 2a1+2017r | |
Sn= |
| *2018=(2a1+2017r)*1009 i jak wykazac, ze ta liczba jest parzysta? |
| | 2 | |
jakies wskazowki?
17 wrz 21:34
Mila:
Niekoniecznie, tylko wtedy, gdy r jest liczba parzystą.
Masz odpowiedź, że parzysta, przy tej treści?
17 wrz 21:58
zadanie: odp. jest nie
17 wrz 22:14
zadanie: ale skad mam wiedziec czy r jest parzyste czy nie?
17 wrz 22:15
Mila:
Właśnie dlatego nie, bo może być albo parzyste, albo nieparzyste.
Gdyby
n=2016 to dałbyś , Tak.
17 wrz 22:23
zadanie: chyba rozumiem
dziekuje
czyli jak nie wiadomo to odp. nie
17 wrz 22:27
zadanie: | | | |
czy liczba | jest parzysta dla |
| | |
a) n=10
100+3 ;
b) n=10
100+4 ;
c) n=10
100+5 ;
d) n=10
100+2 ?
czyli podobnie jak wczesniej licznik musi byc podzielny przez 24 czyli przez 3 i przez 8
| | (10100)(10100+1)(10100+2)(10100+3) | |
a) |
| |
| | 24 | |
liczba 10
100 jest podzielna przez 2 czyli 2k
liczba 10
100+2 jest podzielna przez 2 i przez 3 czyli 2m i 3n
czyli 2k*2m=4*k*m
ale tutaj tez musi zostac jakas 2
18 wrz 17:08
wredulus_pospolitus:
| | n*(n−1)*(n−2) | | (10100+3)(10100+4)(10100+5) | |
= |
| = |
| = (*) |
| | 6 | | 2*3 | |
i mamy
10
100 + 5 <−−− podzielne przez 3 (patrz suma cyfr)
10
100 + 4 <−−− podzielne przez 4 (patrz liczba zlozona z ostatnich dwóch cyfr jest podzielna
przez 4)
czyli:
(*) = (10
100+3)( coś co jest nadal podzielne przez 2)*( coś tam innego) = liczba parzysta
18 wrz 17:13
zadanie: chociaz liczba 10100 jest podzielna przez tyle dwojek ile zer tak?
18 wrz 17:16
zadanie: dziekuje
18 wrz 17:16
zadanie: ?
18 wrz 17:21
zadanie: ?
18 wrz 18:05
zadanie: dobrze jest to co napisalem wczesniej?
18 wrz 18:45