rozwiaż równanie 25^9x= 5^17-5^16 podzielić przez 125^2* 25u{-9}{2}. sprawdz czy
olala1304: rozwiaż równanie 259x= 517−516 podzielić przez 1252* 25−92 (zapisane w ułamku).
sprawdz czy liczba x należy do przedziału okreslonego przez nierównosc I2x−3I>7
28 wrz 22:03
olala1304: rozwiaż równanie 259x= 517−516 U{1252* 25u−{9}{2}} . sprawdz czy liczba x należy do
przedziału okreslonego przez nierównosc I2x−3I>7
28 wrz 22:07
olala1304: pomocy mam problem z rozwiazaniem .
28 wrz 22:12
AROB: olala1304, czy to równanie ma postać:
28 wrz 22:16
AROB: A może lewa strona jest: 259x ?
28 wrz 22:18
olala1304: tak tylko na poczatku to 259 x=..... i pod kreska ułamkowa jest 25 do potegi minus 92 a
reszta ok
28 wrz 22:19
28 wrz 22:30
AROB: Czekam na potwierdzenie, bo trochę dziwnie to wychodzi.
28 wrz 22:50
Eta:
AROB
:
ładnie wychodzi

x = 20
28 wrz 22:54
28 wrz 22:58
AROB: | | 9 | |
ach, bo w mianowniku jest 25 do potęgi − |
| , a ja brałam 2 do tej potęgi. |
| | 2 | |
Zaraz napiszę.
28 wrz 23:00
AROB: Dzięki Eta, byłaś szybsza. To ja dokończę>
28 wrz 23:05
AROB: i2x − 3I > 7
2x−3 > 7 v 2x−3 < −7
2x>10 2x< −4
x>5 v x< −2
Zatem liczba x=20 należy do zbioru rozwiązań tej nierówności.
28 wrz 23:08
p: β
16 lis 16:07
p: ∫
16 lis 16:07
Piotr: 67:35=
30 paź 21:34