Pomocy!
qwerty: Punkty A = (—1,—6) i B = (3,—3) są kolejnymi wierzchołkami rombu ABCD.
Wierzchołek C należy do prostej l: x + y — 5 = 0. Wyznacz współrzędne punktów C i D.
17 wrz 19:24
Mila:

A = (−1,−6) i B = (3,−3)
l: x + y − 5 = 0
y=−x+5
C∊l⇔C=(x,−x+5)
BC=AB
|AB|=
√42+32=5
|BC|=5=
√(x−3)2+(−x+5+3)2⇔
√x2−6x+9+x2−16x+64=5 /
2
2x
2−22x+73=25
2x
2−22x+48=0 /:2
x
2−11x+24=0
Δ=121−96=25
x=3 to y=−3+5=2⇔C
1=(3,2)
lub x=8 to y=−8+5=−3 ⇔C
2=(8,−3)
1
BC
→=[0,5]
A=(−1,−6)→
T[0,5]→D
1=(−1,−6+5)=(−1,−1)
D
2=(−6,4)
17 wrz 19:55