wielomiany :(
Paula: W(x)= 8x
5−12x
4+14x
3−13x
2+6x−1 , r=
12
jesli w poleceniu mam zeby sprawdzic czy liczba r jest pierwiastkiem wielomianu W(x) to
wystarczy ta liczbe
12 wstawić za x
28 wrz 21:51
Eta:
Tak:
jeżeli W(r) =0 to r −−− jest pierwiastkiem W(x)
W( 12) = 0 ...... sprawdź
28 wrz 21:53
Paula: hmmm otrzymalam taki wynik W(12)= 334
skoro w(12) nie jest rowne 0 to nie moge okreslic krotnosci pierwiastka?
28 wrz 21:57
Eta:
Pewnie coś pomyliłaś w obliczeniach

Sprawdź jeszcze raz.
28 wrz 22:03
Paula: wiem, ze ma wyjsc ze jest pierwiastkiem trzykrotnym wiec musi mi wyjsc 0
ok oblicze jeszcze raz.
28 wrz 22:04
AROB: Dobry wieczór
Eto.

Jak zdrówko,lepiej trochę?
28 wrz 22:07
Eta:
W(12)= 8*132 − 12*116+14*18 −13*14 +6*12 −1=
=14−34+74−134+3−1= −2 +2= 0
28 wrz 22:10
Eta:
Witam
AROB
Tak zdecydowanie lepiej ( antybiotyk podziałał)
Pozdrawiam

, dziękuję za troskę o mnie
28 wrz 22:12
Paula: moge prosic jeszcze o pomoc nie wiem jak mam teraz określić krotność pierwiastka? kompletnie
nie rozumiem
28 wrz 22:15
Eta:
wyraz wolny = −1 , jego podzielnikami są: −1 , +1
współczynnik przy najwyższej potędze jest: 8
skoro r =
12 to jest też dzielnikiem
18
| | +1 | | 1 | |
zatem: |
| = |
| = (12)3
|
| | 8 | | 23 | |
więc r=
12 −−− jest pierwiastkiem trzykrotnym
28 wrz 22:20
AROB: Eta, cieszę się , że lepiej się czujesz. Przecież Ty potrzebujesz dużo sił, żeby sprostać
wszystkim oczekiwaniom na forum.
28 wrz 22:21
Paula: czyli zawsze pod uwage bierzemy wyraz wolny i wspolczynnik przy najwyzszej potedze? czy dobrze
mysle?
28 wrz 22:23
Eta: 

Jest Was tu spora
"grupa pod silnym wezwaniem" 
zaliczam do niej także
Ciebie ...( skromnisiu

Dalibyście sobie wspaniale radę i beze mnie

Chcę jeszcze pożyć i robić to , co lubię , dlatego muszę wracać do zdrowia
28 wrz 22:27
Eta:
Tak , jeżeli wielomian ma pierwiastki wymierne ., to szukamy je
wśród podzielników wyrazu wolnego przez współczynnik przy najwyższej potędze "x"
28 wrz 22:30
AROB: Dzięki
Eta, miło mi.
28 wrz 22:47
Paula: dziekuje

bardzo mi pomogły Twoje wskazowki
28 wrz 22:48