rozkład wielomianów
bu: Rozłóż wielomian na czynniki :
a) w(x) = x4x3+x−1
b) w(x) = 7x((x−1)+4x2(x−1)
c) w(x) = (4x2+4x+1)−(25x2−10x+1)
d) w(x) = 216x3 − 27
e) w(x) = x4+3x3−x−3
f) w(x) = x3+3x2+9x+27
g) w(x) = 2x3 − 3x2 −3x +2
17 wrz 19:15
bezendu: np c)
c) w(x) = (4x2+4x+1)−(25x2−10x+1)
w(x)=(2x+1)2−(5x−1)2
w(x)=(2x+1+5x−1)(2x+1−5x+1)
w(x)=7x(−3x+2)
17 wrz 19:51
bezendu:
f) w(x) = x3+3x2+9x+27
x2(x+3)+9(x+3)
(x+3)(x2+9)
e) w(x) = x4+3x3−x−3
x3(x+3)−(x+3)
(x+3)(x3−1)
(x+3)(x−1)(x2+x+1)
d) w(x) = 216x3 − 27
27(8x3−1)
27(2x−1)(4x2+2x+1)
17 wrz 19:58