Jednokładność
Michal566: Witam.
Mam takie zadanie :
Okrąg F1 o równaniu x2 − 4x + y2 − 4y = 0 jest obrazem w pewnej jednokładności
okręgu F o równaniu x2 + 2x + y2 + 2y = 0.
Wyznacz środek tej jednokładności oraz podaj jej skalę (rozpatrz dwa przypadki).
Zacząłem :
Obliczyłem równanie okręgu F = (x + 1)2 + (y + 1)2 = 2, więc r = √2 , S = (−1, −1)
Równanie okręgu F1 = (x − 2)2 + (y − 2)2 = 8 , więc r1 = √8 = 2√2 , S =
(2,2)
Potem porównałem :
r1 = k * r
2√2 = k * √2
k = 2
Książka podaje w rozwiązaniu, że k = 2 v k = −2
Czy wcześniej powinienem skorzystać z wzoru na obraz odcinka
|A'B'| = |k| * |AB|
Korzystając z tego dostane te dwie skale, czy mogę uznać, że moje r jest długością SA gdzie A
będzie dowolnym punktem na okręgu ?
r1 = |k| * r
k = 2 v k = −2
Czy można tak to zrobić do tego momentu i teraz stanąłem jak dalej policzyć środek tej
jednokładności ?
Owe środki powinny wyjść (0,0) dla k = −2 lub (−4, −4) dla k = 2
17 wrz 18:59
Michal566: Ktoś ma pomysł
17 wrz 19:22
Bogdan:

Rysunek wyjaśnia rozwiązanie
A, B − środki jednokładności
17 wrz 20:15