Wyznaczanie liczby
hggggg: Wyznacz liczby a,b,c w równaniu x3+ax2 +bx + c=0 wiedząc, że rozwiązaniami tego równania są
liczby −2, 1, 4
17 wrz 18:40
Kejt:
Porównaj:
(x+2)(x−1)(x−4)=x
3+ax
2+bx+c
uporządkuj lewą stronę i przyrównaj stopniami
17 wrz 18:42
hggggg: nadal nie ogarniam
17 wrz 18:56
Kejt: masz rozwiązania tego równania − miejsca zerowe wielomianu, doprowadziłam go do postaci
iloczynowej, która jest równoważna z ogólną, czyli "x3+ax2+bx+c" w skrócie to jest to samo,
trzeba tylko rozpisać lewą stronę i porównać współczynniki stopniami przy x. Czyli jak masz po
lewej (załóżmy) 2x2 to po prawej ax2 będzie równe właśnie 2x2, czyli a=2 ( to tylko
przykład nie liczyłam tego)
17 wrz 18:59
twerk: (x+2)(x−1)(x−4) = (x2+x−2)(x−4) =
= x3 − 4x2 + x2 − 4x − 2x + 8 =
= x3 − 3x2 − 6x + 8
... a= −3, b= −6, c= 8
17 wrz 19:01