Wykaż, żę dla kąta ostrego alfa równanie jest tożsamością.
Melitap: Proszę o wskazówki do tego zadania
sin2 alfa / 1−cos alfa = 1 + cos alfa
17 wrz 18:18
Mila:
D:
cosα≠1 rozwiąż ten warunek, podaj komentarz.
| | 1−cos2α | | (1−cosα)*(1+cosα) | |
L= |
| = |
| =1+cosα=P |
| | 1−cosα | | 1−cosα | |
17 wrz 18:32
Melitap: "D: cosα≠1 rozwiąż ten warunek, podaj komentarz." − nie rozumiem.
Dziękuję za rozwiązanie.
17 wrz 18:40
Mila:
W mianowniku ułamka nie możesz mieć liczby zero.
1−cosx≠0⇔cosx≠1,
z treści wiadomo, że α jest kątem ostrym, zatem cosx ≠1 .
17 wrz 18:53