Proszę o pomoc :)
wiktoria: Witam,
losujemy liczbe p ze zbioru liczb naturalnych od 1 do 20, a nastepnie liczbe q ze
zbioru liczb naturalnych od 1 do 10. Jakie jest prawdopodobienstwo, ze liczba q jest
dzielnikiem liczby p ?
robie sobie powtorke i mam takie zadanie w ksiazce, nie potrafie zrobic a jutro kartkowka z
tego typu przykladu.
17 wrz 18:09
wiktoria: ?
17 wrz 18:16
wiktoria: ?
17 wrz 18:25
Mila:
Oblicz, ile jest łącznie dzielników mniejszych lub równych 10 wszystkich liczb naturalnych od
1 do 20.
Na pewno masz odpowiedź, to sprawdzisz , czy dobrze.
17 wrz 18:47
wiktoria: nie mam wlasnie odpowiedzi z tlu ksiazki

nie wiem jak sie zabrac
17 wrz 18:56
dorota: ?
17 wrz 19:12
wiktoria: mam rozpisac:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... 20
1
2
3
4
5
6
7
... 10
17 wrz 19:13
Mila:
Z1={1,2,3,4,5,6....19,20}
Z2={1,2,3,4,5,6,7,8,9,10}
|Ω|=20*10=200
A={(1,1),(2,1),(2,2),(3,1),(3,3),(4,1),(4,2),(4,4),(5,1),(5,5),(6,1),(6,2),(
6,3),(6,6),(7,1),(7,2)......(20,1),(20,2),(20,4),(20,5),(20,10)}
Wypisz, to zrozumiesz, na pierwszym miejscu liczba ze zbioru Z1
na drugim ze zbioru Z2, taka, która jest dzielnikiem pierwszej wylosowanej liczby.
17 wrz 19:24
wiktoria: ob nie blo takich zadan na kartkowce
17 wrz 19:59
Mila: Policz, na pewno nie będzie.
17 wrz 20:14