m2(x−1)=x +m −2
hania: Dane jest równanie z niewiadomą x. Przedyskutuj liczbę rozwiązań równania ze względu na
wartość
parametru m. Wtedy, gdy istnieje jedno rozwiązanie−wyznacz je. Proszę pomóżcie
m2(x−1)=x +m −2
17 wrz 18:05
Piotr 10: m2(x−1)=x+m−2
m2x−2m=x+m−2
x(2m−1)−2m−m+2=0
x(2m−1)−3m+2=0 y=ax+b
I teraz kiedy jest równanie sprzeczne, tożsamościowe i równanie pierwszego stopnia z jedną
niewiadomą x?
17 wrz 18:08
hania: dziękuję
17 wrz 18:19
hania: tylko mój błąd, bo nie m2, a m2
17 wrz 18:29