Suma cyfr dwucyfrowej jest równe 11. jesli na koncu tej liczby dopiszemy 7 to ot
olala1304: Suma cyfr dwucyfrowej jest równe 11. jesli na koncu tej liczby dopiszemy 7 to otrzymamy liczbe
wieksza od danej o 511. wyznacz liczbe dwucyfrowa
28 wrz 21:41
tim: 10x + y = nasza liczba
100x + 10y + 7 = nowa liczba
x + y = 11
100x + 10y + 7 − 511 = 10x + y
28 wrz 21:43
olala1304: dziekuje szkoda ze nie ma koncowego wyniku
28 wrz 21:48
tim: x + y = 11 x = 11 − y
90x + 9y = 504 90(11 − y) + 9y = 504 990 − 90y + 9y = 504 81y =
486 y = 6
x = 5
Liczba to 56.
28 wrz 21:50
olala1304: dzięki śliczne
28 wrz 21:54