Znajdź pierwszy wyraz i liczbę wyrazów tego ciągu.
karoleczek: Suma dwóch pierwszych wyrazów ciągu arytmetycznego równa się 27, suma dwóch ostatnich
wyrazów równa się 105, a siódmy wyraz jest równy 30. Znajdź pierwszy wyraz i liczbę wyrazów
tego ciągu.
17 wrz 18:03
ciekawsky: wylicz a1 zestawiajac wzor na sume pierwszych dwoch i siodmego wyrazu
17 wrz 18:06
karoleczek: Wyliczyłem a1=5 a r=256
17 wrz 18:51
karoleczek: A liczbę wyrazów jak obliczyć?
17 wrz 18:51
Piotr:
źle wyliczyłeś a1 i r
17 wrz 18:56
karoleczek: Jak źle jak dobrze.. a7 moge przedstawic jako a1+6r=30 i z tego wyjdzie a1= 5
a r liczyłem 30−57−1 i z tego wychodzi 256
17 wrz 18:59
Piotr:
źle
masz dwie niewiadome a1 i r
a1+6r = 30
2a1 + r = 27
wylicz z tego układu a1 i r
17 wrz 19:02
karoleczek: czyli będzie a1−5r= −3 i co dalej?
17 wrz 19:08
karoleczek: czaje
17 wrz 19:09
Piotr:
nic Ci z tego nie wyjdzie. licz metodą podstawiania/
a1 = 30 − 6r
podstaw do drugiego równania
17 wrz 19:10
karoleczek: czyli r=3 to teraz mogę a1 liczyć jako: a1+6*3=30 tak?
17 wrz 19:11
Piotr:
tak
17 wrz 19:12
karoleczek: pomnożylem to a1=6r=30 razy dwa i wtedy mi w tym pierwszym rownaniu da 2a1 i to sie kasuje i
mi wychodzi r
17 wrz 19:14
karoleczek: a1=12 r=3 to jak obliczyć liczbę wyrazów?
17 wrz 19:15
Piotr:
ok. nie ma znaczenia jaką metodą wyliczysz. ile wyszło a1 ?
17 wrz 19:15
Piotr:
skoro wiemy, że r=3 to jakie dwie liczby różniące się o 3 dają sumę 105 ?
17 wrz 19:16
karoleczek: czyli do jest 52 i 53
17 wrz 19:18
Piotr:
53 − 52 ≠ 3
17 wrz 19:20
karoleczek: 52 i 55 sory
17 wrz 19:20
karoleczek: i 55 jest to an tak?
17 wrz 19:20
Piotr:
55 + 52 ≠ 105
17 wrz 19:21
karoleczek: nie czaje tych dwóch liczb..
17 wrz 19:22
Piotr:
51 i 54
54 − 51 = 3
51 + 54 = 105
54 = 12 + (n−1)*3
wylicz n
17 wrz 19:25
karoleczek: 51+54
17 wrz 19:25
karoleczek: nie było to takie straszne, dzięki wielkie za pomoc
17 wrz 19:26
Piotr:
17 wrz 19:26