matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Jednokładność
Michał566:
Prosta l
2
jest obrazem prostej l
1
w jednokładności o środku P i skali k. Wyznacz równanie prostej l
2
a) l
1
: y = −x + 4 , P = (2,1) , k = −1 b) l
1
: x + 2y − 4 = 0 , P = (2, −1) , k = −2
17 wrz 17:43