Napisz zaprzeczenia i oceń wartość logiczną
Vinetu12:

Mógłby ktoś to rozwiązać i zarazem trochę wytłumaczyć albo podać link na tej stronie gdzie jest
dobrze wytłumaczone
17 wrz 17:38
Trivial:
(3 nie dzieli 9)∨(2 dzieli 11) = ¬(3 dzieli 9) ∨ False = ¬True ∨ False = False ∨ False = False
(7 < 10) ∧ (7 ≥ 3) = True ∧ True = True.
Zaprzeczenia wyrażeń napiszesz korzystając z praw:
¬(a∧b) = ¬a ∨ ¬b
¬(a∨b) = (¬a) ∧ (¬b)
¬[(3 nie dzieli 9)∨(2 dzieli 11)] = (3 dzieli 9)∧(2 nie dzieli 11)
¬[(7 < 10) ∧ (7 ≥ 3)] = (7 ≥ 10) ∨ (7 < 3)
17 wrz 17:46
Vinetu12: Czyli zawsze trzeba zmienić znaki na przeciwne i powinno być ok. Dobrze myślę ?
Dziękuje za odpowiedź
17 wrz 20:37
Vinetu12: A jak zrobić takie zadanie:
a) Jeżeli 3+3≠3*3, to 2+2≠2*2
b)6≥4⇒[6:(−4)≥−1∨6*0≠4*0
17 wrz 21:00