Przekształcanie funkcji
uczeń: Proszę o pomoc
1) naszkicuj wykres funkcji f określonej wzorem f(x)=|(x−1)2−2| gdzie x należy do R
2) naszkicuj wykres funkcji f określonej wzorem f(x)=| 2x−1 | gdzie x należy do R−(1)
3) naszkicuj wykres funkcji f określonej wzorem f(x)=1|x| −1 gdzie x nalezy do R −(−1,1)
chodzi mi głownie o wypisanie tych przekształceń w odpowiedniej kolejności
Proszę o pomoc !
17 wrz 17:28
uczeń: nwm czy dobrze robie
1) y=f(x) Tw[1,−2] = y=(x−1)2 −2 wartość bezwzględna y=|(x−1)2 −2|
17 wrz 17:40
uczeń: 3) f(x) = 1x Tw[1,0]
y= 1x−1 wartość bezwzględna y= 1!x!−1
17 wrz 17:42
hania: 1 f(x)=x2 −> wektor[1, −2]−> f(x) = (x−1)2 −2 −> Sox− f(x) = |(x−1)2 − 2|
2 f(x)= 2x −> wektor [1,0] −> f(x)= 2x−1−> Sox− f(x)=| 2x−1 |
2 f(x)= 1x −> wektor [1,0] −> f(x)= 1x−1 −> Soy+ f(x)= 1|x| − 1
17 wrz 17:43
uczeń: Wielki dzięki zaraz rozkminie
17 wrz 17:45