Równania trygonometryczne
olkaq: Hey. Mam takie zadanie i nie mam pojęcia jak go zrobić anie jak się do niego zabrać ponieważ
nie było mnie na lekcji.
| | √2 | |
Wyznacz wartości parametru a, a ∊ R, dla których równanie (cosx − |
| )(sinx − a) = 0 ma |
| | 2 | |
trzy różne rozwiązania w przedziale <o,2π>
| | √2 | | π | |
Napoczątek to mysle że trzebaby zamienć |
| na cos |
| |
| | 2 | | 4 | |
17 wrz 17:27
17 wrz 17:55
Piotr 10: Ja bym inaczej te zadanie zaczął
Kiedy Iloczyn dwóch liczb jest liczba równą zero? Gdy:
cosx−U{√2{2}=0 ⋁ sinx−a=0
Z tego pierwszego masz już dwa rozwiązania
17 wrz 18:04
olkaq: No więc ja sobie to tak rozpisałam:
| | π | | π | |
x = |
| ⋁ x = − |
| ← sprzeczność ⋁ sinx = a |
| | 4 | | 4 | |
Teraz tylko nie wiem co dalej robić z tym sinx = a i jak wyznaczyć wartości tego parametru
17 wrz 18:19
Piotr 10: | | √2 | |
cosx= |
| w przedziale <0;2π> |
| | 2 | |
| | π | | π | | 7π | |
x= |
| ⋁ x=2π− |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
17 wrz 18:22
Mila:
D=<0,2π>
| | π | | π | | 7π | |
x= |
| lub x=2π− |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
2) Narysuj wykres f(x)=sin(x) i zobacz dla jakiego a równanie
sinx= a ma dokładnie jedno rozwiązanie.
17 wrz 18:27