matematykaszkolna.pl
Zdarzenie losowe Radek: Witam mam takie pytanie Rzucamy 2 razy monetą.Wypisz wyniki sprzyjające zdarzenia; A−wypadła większa liczba orłów niż liczba reszek, B−wypadły co najmniej dwa orły, C−wypadły co najwyżej dwie reszki. Zrobiłem B i C oprócz A mam nadzieję, że dobrze ? B={(O,O)} C={(R,R)} Natomiast nie wiem jak zrobić A, będzie tak samo jak B, czy jest to zdarzenie nie możliwe? Dziękuje za odpowiedź
17 wrz 17:21
Garth: A − mamy dwa rzuty, a wiec by jakas strona wypadla wieksza ilosc razy − musi wypasc dwa razy. Dla przykladu, gdybysmy rzucali trzy razy, aby ktoras strona musiala wypasc wiecej razy mogla by wypasc albo 2 albo 3 razy. C − w tresci jest napisane "co najwyzej", a nie " co najmniej".
17 wrz 17:29
Radek: Czyli w A (O,O)? Co najwyżej oznacza że 2 i nie więcej, a co najmniej 2 i więcej ?
17 wrz 17:40
Radek: Podpunkt C mam źle ?
17 wrz 17:53
Garth: A − dobrze. C − zle; wypadly co najwyzej dwie reszki, czyli wypadlo reszek zero lub wypadla reszka jedna lub wypadly reszki dwie − co najwyzej − najwiecej/maksymalnie dwie reszki [albo to mi sie juz miesza emotka ].
17 wrz 21:10
Mila: Doświadczenie losowe− rzucamy dwa razy symetryczną monetą. Ω={(O,O),(O,R),(R,O),(R,R) } zbiór zdarzen elementarnych tego doświadczenia losowego A−−wypadła większa liczba orłów niż liczba reszek, A={(O,O)} B−wypadły co najmniej dwa orły, (2 orły lub więcej− tu niemożliwe) B={(O,O)} C−wypadły co najwyżej dwie reszki.(nie wypadła żadna reszka lub wypadła jedna reszka lub wypadły dwie reszki C={(O,O),(O,R),(R,O),(R,R) } zdarzenie pewne
17 wrz 21:39