Zdarzenie losowe
Radek: Witam mam takie pytanie
Rzucamy 2 razy monetą.Wypisz wyniki sprzyjające zdarzenia;
A−wypadła większa liczba orłów niż liczba reszek,
B−wypadły co najmniej dwa orły,
C−wypadły co najwyżej dwie reszki.
Zrobiłem B i C oprócz A mam nadzieję, że dobrze ?
B={(O,O)}
C={(R,R)}
Natomiast nie wiem jak zrobić A, będzie tak samo jak B, czy jest to zdarzenie nie możliwe?
Dziękuje za odpowiedź
17 wrz 17:21
Garth:
A − mamy dwa rzuty, a wiec by jakas strona wypadla wieksza ilosc razy − musi wypasc dwa razy.
Dla przykladu, gdybysmy rzucali trzy razy, aby ktoras strona musiala wypasc wiecej razy mogla
by wypasc albo 2 albo 3 razy.
C − w tresci jest napisane "co najwyzej", a nie " co najmniej".
17 wrz 17:29
Radek: Czyli w A (O,O)?
Co najwyżej oznacza że 2 i nie więcej, a co najmniej 2 i więcej ?
17 wrz 17:40
Radek:
Podpunkt C mam źle ?
17 wrz 17:53
Garth:
A − dobrze.
C − zle; wypadly co najwyzej dwie reszki, czyli wypadlo reszek zero lub wypadla reszka jedna
lub wypadly reszki dwie − co najwyzej − najwiecej/maksymalnie dwie reszki [albo to mi sie juz
miesza

].
17 wrz 21:10
Mila:
Doświadczenie losowe− rzucamy dwa razy symetryczną monetą.
Ω={(O,O),(O,R),(R,O),(R,R) } zbiór zdarzen elementarnych tego doświadczenia losowego
A−−wypadła większa liczba orłów niż liczba reszek,
A={(O,O)}
B−wypadły co najmniej dwa orły, (2 orły lub więcej− tu niemożliwe)
B={(O,O)}
C−wypadły co najwyżej dwie reszki.(nie wypadła żadna reszka lub wypadła jedna reszka lub
wypadły dwie reszki
C={(O,O),(O,R),(R,O),(R,R) } zdarzenie pewne
17 wrz 21:39