Przedyskutuj liczbę rozwiązań
hania: Dane jest równanie z niewiadomą x. Przedyskutuj liczbę rozwiązań równania ze względu na wartość
parametru m. Wtedy, gdy istnieje jedno rozwiązanie−wyznacz je.
m2(x−1)=x +m −2
17 wrz 17:19
magda: m2x − m2= x+ m −2
m2x−x= m − 2 +m2
x(m2−1)= m2+m −2
x(m−1)(m+1)=(m+2)(m−1) / (m−1)
x(m+1)= m+2 / (m+1) m≠−1
x=(m+2)/(m+1) to jest to jedno rozwiązanie
17 wrz 21:30
miś:
Niestety
magdo ale to nie tak ,jak napisałaś

m
2x−x= m
2+m−2
(m
2−1)*x= (m−1)(m+2)
dla m= 1 równanie jest tożsamościowe , ma nieskończenie wiele rozwiązań
dla m= −1 równanie jest sprzeczne, nie ma rozwiązań
dla m≠1 i m≠ −1 równanie ma tylko jedno rozwiaząnie
sprawdzamy
dla m=1 : 1
2*(x−1)= x+1−2 ⇒ x−1= x−1 ⇒0=0 −−− nieskończenie wiele rozwiązń
dla m= −1 : 1(x−1)= x−3 ⇒ −1=−3 −− sprzeczne
dla m≠1 i m≠ −1 np : m=2
| | 4 | |
22(x−1)= x+2−2 ⇒ 4x−4=x ⇒ x= |
| −−− jedno rozwiaząnie |
| | 3 | |
17 wrz 22:02