funkcja kwadratowa
Jurexis: Dana jest funkcja kwadratowa f(x)=ax2+12x−15
a. wyznacz wartość współczynnika a wiedząc że do wykresu funkcji należy punkt A=(−2;−27)
b. Oblicz miejsca zerowe trójmianu
c. Dla jakich argumentów funkcja osiąga wartości dodatnie
28 wrz 21:30
Jurexis: Oczywiście proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania.
28 wrz 21:31
tim: x = −2
y = −27
Podstaw do równania:
y = ax2 + 12x − 15
Oblicz a.
0 = ax2 + 12x − 15 (po obliczeniu x)
Wylicz deltę i pierwiastki.
28 wrz 21:33
Jurexis: dzięki liczę, wogóle nie wiedziałem jak się do tego zabrać
28 wrz 21:35
28 wrz 21:37
28 wrz 21:43
tim: Źle.
−27 = 4a − 24 − 15
a = 3
3x2 + 12x − 15 = 0
√Δ = 18
28 wrz 21:44
Jurexis: Wiedziałem że nie mogą wyjść takie dziwne liczby
x1=−10
x2=2
a teraz?
28 wrz 21:56
tim: I pięknie

PS. Czasami wychodzą. T.
28 wrz 21:57
Jurexis: jakie T?
28 wrz 22:04
Jurexis: dodatnie dla x>=1
28 wrz 22:21