matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
f.liniowa
pozdro:
(m
2
−1)x − (m+1) = 0 to wykres funkcji ax+b=0
1
wykaż, że jeśli m ∊R−{−1,1} to rozważane równanie ma jedno rozwiązanie
m−1
17 wrz 17:07
Mila:
(m
2
−1)*x=m+1 równanie liniowe z jedną niewiadomą. 1) m
2
−1≠0⇔(m−1)*(m+1)≠0⇔m≠1 i m≠−1 równanie ma jedno rozwiązanie⇔m≠1 i m≠−1
m+1
x=
⇔
m
2
−1
m+1
x=
(m−1)*(m+1
1
x=
dla m≠1 i m≠−1
m−1
17 wrz 19:10