wyrażenia wymierne
ola1610: Witajcie!
Mam ogromny problem z obliczeniem równania:
8x−2/1−x2 + 2x+1/x−1
proszę o pomoc!
17 wrz 17:05
Garth:
Czy chodzi o:
| 8x − 2 | | 2x + 1 | |
| + |
| = 0 |
| 1 − x2 | | x − 1 | |
?
Jesli tak, to wyznacz dziedzine, sprowadz ulamki do wspolnego mianownika, dodaj do siebie, i
oblicz miejsca zerowe licznika [a pozniej sprawdz, czy nie koliduja z dziedzina].
I pamietaj, ze a
2 − b
2 = (a − b)(a + b).
17 wrz 17:08
ola1610: wspólny mianownik wychodzi w tym równaniu: (x+1)(1−x)(x−1)
obliczyłam dziedzinę: IR/[−1;1]
jednak po uproszczeniu równania, w liczniku otrzymuję wielomian −2x3+7x2−8x+3
i niestety nie mam pojęcia jak go rozwiązać.
Metoda grupowania w tym przypadku odpada, wiem jedynie z odpowiedzi, że x= 3/2
17 wrz 17:54
Garth:
Moze sprobuj tak:
| 8x − 2 | | 8x − 2 | | 2 − 8x | |
| = |
| = |
| = ... |
| 1 − x2 | | −(x2−1) | | x2 − 1 | |
Jaki teraz bedzie wspolny mianownik w Twoim rownaniu?
17 wrz 21:20