Asymptoty funkcji
Garth:
Zbadaj, czy wykres podanej funkcji ma asymptoty poziome. Jesli tak, wyznacz ich rownania.
| | x + 2 | | x2 − 3 | |
f(x) = |
| dla |x| > 2 ∧ |
| dla |x| ≤ 2 |
| | 1 − |x| | | x2 − 16 | |
Chcialem sie tylko upewnic − biorac pod uwage fakt, ze dla x ∊(−
∞; −2)U(2;
∞) funkcja jest
| | x + 2 | |
okreslona wzorem |
| − wystarczy, ze policze granice w nieskonczonosci [lewo i |
| | 1 − |x| | |
| | x + 2 | |
prawostronna] tej funkcji [ |
| ], a funkcja okreslona dla |x| ≤ 2 nie jest mi tu |
| | 1 − |x| | |
potrzebna w przypadku okreslania asymptoty poziomej? Bo wyliczyc wyliczylem i wszystko sie
zgadza z odpowiedziami.
17 wrz 16:57
asdf: Do badania granicy ukośnej (lepiej tak pisać, bo ukośna = pozioma, ale pozioma to juz nie
ukośna) potrzebna jest dziedzina, jeżeli jej zbiór jest otwarty w przedziałach ±
∞ to się ją
| | f(x) | |
liczy. Pewnie łatwiej by Ci było gdybyś znał wyprowadzenie, dlaczego a = limx→±∞ |
| |
| | x | |
oraz dlaczego b = ... Wyprowadzić?
17 wrz 17:13
asdf: po 20 wrócę, ewentualnie pomogę.
17 wrz 17:18
Garth:
W moim przypadku akurat dla funkcji okreslonej w |x| > 2 x ≠ 1 ∧ x ≠ −1, a wiec jest to juz
wczesniej wykluczone. Natomiast nie jestem pewien, co rozumiesz przez "dlaczego a =
| | f(x) | | f(x) | |
limx→±∞ |
| oraz dlaczego b = ...", czy tam mialo byc moze |
| ? Wtedy bylo |
| | x | | g(x) | |
by to dla mnie troche jasniejsze. Tez bede dopiero pozniej, wiec sie nie spieszy i dzieki za
dotychczasowa pomoc.
17 wrz 17:25
asdf: y = ax + b
"dlaczego a = lim (...) oraz dlaczego b = (...)"
Chodzi mi o wyprowadzenie tych wzorów na as. ukośną.
17 wrz 19:52
Garth:
To zadanko bylo w zadaniach do dzialu "asymptoty poziome", ktore jest przed dzialem "asymptoty
ukosne" [z ktorym teraz sie zapoznalem, a jutro przerobie zadanka ze zbioru, ktory mam], takze
teraz juz wiem, o co chodzi, ale autorom chyba chodzilo o zrobienie tego zadania bez wiedzi na
temat asymptot ukosnych, takze ja tak tez je robilem. W ksiazce mialem tez dowod na to, ze:
y = ax + b ⇔
| | f(x) | |
⇔ limn→±∞[ |
| ] = a ∧ limn→±∞[f(x) − ax] = b, gdzie a, b sa granicami skonczonymi, |
| | x | |
wiec juz mniej wiecej wiem o co Ci chodzilo. Aczkolwiek, jesli chcialo by Ci sie wyprowadzac
te wzory, to chetnie bym spojrzal tez na Twoj sposob [w mysl zasady od przybytku glowa nie
boli

] − ale znowu nie nalegam, jezeli Ci sie nie chce.

No i wielkie dzieki za pomoc.
17 wrz 21:17
asdf:

Ok, jest funkcja:
f(x) oraz prosta
h(x) = ax + b
lim
x→∞ f(x) − h(x) = 0 (im dalej w prawo, tym różnica jest coraz mniejsza jak widać)
lim
x→∞ f(x) − (ax + b) = 0
lim
x→∞ f(x) = ax + b // :x
na pewno znasz wzór:
| A | | b | |
| = 0, tak tutaj |
| = 0 |
| ∞ | | x | |
teraz b:
lim
x→∞ f(x) = ax + b
lim
x→∞ f(x) − ax = b
b = lim
x→∞ [f(x) − ax]
i tyle

jeżeli a jest granicą zbieżną (jakaś wartość) to wtedy liczysz b, jeżeli b jest granicą zbieżną
to masz asymptote ukośną: y = ax + b
Dla wyjaśnienia:
Granica pozioma to taki rodzaj granicy ukośnej, gdzie a = 0

nic więcej, dlatego jak
będziesz liczyć zadania, to lepiej założyć, że szukasz ukośnej, a nie poziomej, bo jak
napisalem wczesniej:
ukosna = pozioma, ale pozioma to nie ukośna
17 wrz 22:06
Basia:
asdf
co to za bzdety znowu

zadanie dobrze rozwiązane, a na końcu:
ukośna = pozioma, ale pozioma to nie ukośna
przecież to bzdura
asymptota ukośna to prosta y=ax+b
asymptota pozioma to prosta y = b
pozioma jest szczególnym przypadkiem ukośnej ( a=0)
równości tam nie ma
żadnej
jeżeli badasz czy istnieje ukośna to automatycznie wyliczysz poziomą jeżeli istnieje
po prostu wyjdzie Ci to a=0, obliczysz b i gotowe
wiem, że właśnie o to Ci chodziło, ale napisałeś coś strasznego
17 wrz 22:26
asdf: może inaczej:
każdą poziomą można zaliczyć do ukośnej, ale każda ukośna to nie pozioma
Wiadome o co chodzi...
17 wrz 22:29
asdf: z drugiej strony rozumiem Ciebie, bo jak to jedna osoba mi powiedziala: "dla matematyka znak
równości to świętość"
17 wrz 22:32
Garth: Dzieki
asdf i
Basia.

Troszke inaczej jest u mnie w podreczniku, ale wiadomo − sensu to nie zmienia.
17 wrz 23:08
Basia:
jak już tak bardzo chcesz, żeby było formalnie, dokładnie i żeby to była prawda to
musisz asdf użyć kwantyfikatorów
∀a [ a jest pozioma ⇒ a jest ukośna]]
~∀a [ a jest ukośna ⇒ a jest pozioma] ⇔ ∃a [ a jest ukośna ∧ a nie jest pozioma]]
17 wrz 23:17