Zapisz liczbę w postaci 3k, 3k+1 lub 3k+2, gdzie k jest liczba naturalna
Tadzik: a)26
b)76
c)108
d)127
e)713
17 wrz 16:15
wredulus_pospolitus:
i w czym konkretnie problem

zauważ, że:
3k jest podzielne przez 3 (jakie z tych liczb są podzielne przez 3?)
3k+1 dzielone przez 3 daje resztę 1 (jakie liczby pasują do tego)
3k+2 dzielone przez 3 daje resztę 2 (jakie liczby do tego pasują)
i działasz
17 wrz 16:17
wredulus_pospolitus:
kalkulator w łapkę i robisz
17 wrz 16:17
szefo: 76:3=25r3
12 wrz 21:50
janek191:
76 : 3 = 25, r1
więc
76 = 3*25 + 1
15 wrz 18:02
gohan: 76=75+1
6 wrz 20:39
janek191:
c ) 108 = 3*36
d ) 127 = 3*42 + 1
e ) 713 = 3*237 + 2
7 wrz 10:00