logarytmy
zadanie: czy nierownosc logx2<logy2 jest prawdziwa dla
x=0,13, y=0,97 ?
czyli
log0,132<log0,972
obie te funkcje sa malejace i maja wartosci ujemne
ja zrobilem tak:
jezeli 0,97>0,13 to log0,132>log0,972 wiec odp. nie
dobrze?
17 wrz 15:10
PW: Obie są malejąca, ale to nie znaczy, że jedna z nich musi być stale większa od drugiej − z
łatwością narysujesz przykłady − tak bez wzorów, same wykresy).
To trzeba z definicji:
log0,132=x ⇔2=0,13x
log0,972=y ⇔2=0,97y
0,13x=0,97y
Teraz walczysz, żeby pokazać relację miedzy x i y (która większa). Już na samym wstępie
popełniasz błąd logiczny korzystając z tezy (zakładasz, że logx2<logy2, a oni pytają "czy").
17 wrz 15:33
pigor: ..., ja bym robił tak :
| | log22 | | log22 | |
(*)logx2< logy2 ⇔ |
| < |
| ⇔ |
| | log2x | | log2y | |
| | 1 | | 1 | |
⇔ |
| < |
| ⇔ (**)log2x > log2y, ale |
| | log2x | | log2y | |
funkcja y=log
2x jest rosnąca, to znaczy
x= 0,13 < 0,97=y ⇒ log
2x < log
2y , więc stąd, z (*) i (**)
dana nierówność jest fałszywa (nie jest prawdziwa) . ...
17 wrz 16:04
zadanie: dziekuje
17 wrz 16:12
zadanie: mam problem z porownaniem x i y
0,13x=0,97y
17 wrz 16:13
pigor: ...,, no to np. tak : oczywiście x≠y≠0, a
0,13x= 0,97y ⇔ log0,13
x= log0,97
y ⇔
| | x | | log0,97 | |
⇔ xlog0,13= ylog0,97 /: ylog0,13 ⇔ (*) |
| = |
| , |
| | y | | log0,13 | |
a ponieważ
0,97 > 0,13 ⇒ log0,97 > log0,13 , bo funkcja y= logx jest rosnąca,
oraz
log0,13< 0, więc nierówność log0,97 > log0,13 / : log0,13< 0 ⇔
| | log0,97 | | x | |
⇔ |
| < 1, zatem stąd i z (*) |
| < 1 ⇒ x < y . ... |
| | log0,13 | | y | |
17 wrz 20:03
zadanie: dziekuje
17 wrz 20:16
zadanie: ale jezeli x<y to nierownosc jest prawdziwa a w odp. jest falszywa
17 wrz 20:19
pigor: ..., kurcze, a jakie było oryginalne (nie twoje)
pytanie w zadaniu (a najlepiej dokładna treść zadania)
17 wrz 20:27
zadanie: tresc zadania jest taka jak na poczatku
17 wrz 20:32
Mila:

Badam znak różnicy:
| | 1 | | 1 | |
logx2−logy2= |
| − |
| = |
| | log2x | | logy2 | |
| | log2y−log2x | | | |
= |
| = |
| >0⇔logx2>logy2 |
| | log2x*logy | | log2x*log2y | |
log
2 0,37<0
log
20,97<0
17 wrz 21:00
zadanie: dziekuje
17 wrz 21:15
Mila:
Zmieniłam 0,13 na 0,37, ale to nie ma wpływu na wynik.
17 wrz 21:22