Wyznacz długość krawędzi podstawy i wysokość tego prostopadłościanu
Ola: Długość krawędzi podstawy i wysokości prostopadłościanu( a,b,h)tworzą ciąg geometryczny
,którego suma wynosi 124. Objętość równa8000.
17 wrz 14:10
Tadeusz:
a+aq+aq2=124
a*aq*aq2=8000
17 wrz 14:16
Basia:
a; b = a*q; h = a*q
2
a+a*q+a*q
2 = 124
a*a*q*a*q
2 = 8000
a(1+q+q
2) = 124
a
3*q
3 = 8000
(a*q)
3 = 20
3
a*q = 20
20(1+q+q
2) = 124q
20q
2 + 20q + 20 − 124q = 0
20q
2 − 104q + 20 = 0 /:4
5q
2 − 26q + 5 = 0
dokończ
17 wrz 14:20
Ola: a co to jest to q
17 wrz 14:45
Ola: ok dzięki już wiem q to jest ciąg geometryczny
17 wrz 14:49