Analiza matematyczna :)
PuRXUTM: Witam wszystkich

Mam takie zadanie:
Wykazać prawdziwość następującego wzoru:
<2,5> U <3,7>=<2,7>
wiem że tak jest ale nie wiem jak to wykazać
17 wrz 12:59
Gustlik:

Co tu można wykazywać, narysować i po sprawie.
17 wrz 13:31
Basia: Puruxtum nie chodzi do szkoły; jest studentem i ma to udowodnić przy pomocy rachunku zdań.
Znam to zadanko. Krysicki i Włodarski.
17 wrz 13:34
Basia:
x∊<2;5>∪<3;7> ⇔ x∊<2;5> ∨ x∊<3;7> ⇔
(x≥2 ∧ x≤5) ∨ (x≥3 ∧ x≤7) ⇔
[x≥2 ∨ (x≥ 3 ∧ x≤7)] ∧ [ x≤5 ∨ (x≥3 ∧ x≤7) ] ⇔
(x≥2 ∨ x≥3) ∧ (x≥2 ∨ x≤7) ∧ (x≥3 ∨ x≤5) ∧ (x≤5 ∨ x≤7) ⇔
x≥2 ∧ 1 ∧ 1 ∧ x≤ 7 ⇔ x≥2 ∧ x≤ 7 ⇔ x∊<2;7>
1 − oznacza oczywiście zdanie prawdziwe
17 wrz 13:40
Gustlik: Można tak:
x∊<2, 5> v x∊<3, 7> ⇔ x∊<2, 7> po prostu zastąpić sumę zbiorów alternatywą.
17 wrz 13:41
Gustlik: Albo metodą Basi.
17 wrz 13:42
Basia: tu chodzi o zastosowanie praw logiki: de Morgana i praw, które mówią, że
p∧1 ⇔ p p∨1 = 1 (jak ono się nazywają ? ), a właściwie tylko tego p∧1 ⇔
tak jak pokazałam wyżejp
17 wrz 13:48
Gustlik: Wiem, znam te prawa.
17 wrz 13:50
PuRXUTM: dzięki wielkie Basiu i Gustliku

przeanalizuję sobie. Jak na razie to zaczynam się powoli
tego uczyć właśnie z tej książki Krysicki i Włodarski
17 wrz 13:53
PW: A∪B = A\(B∩A) ∪ B\(A∩B) ∪ A∩B
B∩A=B∩A=<2,5>∩<3,7>={x∊R: 2≤x≤5⋀3≤x≤7}=...={x∊R: 3≤x≤5}=<3,5>
A\(B∩A) = <2,5>\<3,5>= ... = <2,3)
B\(A∩B) = <3,7>\<3,5>= ... <(5,7>
A∪B =<2,3)∪<(3,5>∪<(5,7>=<2,7>
Nie wiem czy rozwijające, czy ogłupiające (i czy w ogóle tak to miało być).
Pomyślałem, że koniunkcja nierówności jest do"zobaczenia" na gruncie rachunku zdań (drugi
wiersz), natomiast alternatywa nie bardzo, dlatego taki dziwny pomysł − A∩B widzę, zaś A∪B
nie, więc...
17 wrz 14:00