Oblicz
Kamcia: Określ dziedzinę funkjii i miejsca zerowe
17 wrz 10:03
Gustlik: Wskazówka:
Dziedzina: mianownik ≠ 0 i to, co pod √ ≥ 0 i wyznaczasz część wspólną obu zalożeń,
Miejsce zerowe: ułamek = 0 ⇔ licznik = 0 i potem odrzuć te wyniki, które nie należą do
dziedziny.
17 wrz 10:17
wikusia: Moze mi ktoś to rozwiązać... jestem zielona totalnie z tego... nawet nie wiem od czego mam
zacząc a wskazowka nic mi nie mowi....
17 wrz 16:39
Piotr 10: Mianownik, nigdy zerem być nie może a więc:
x2−9≠0
Miejsce zerowe co to jest?
To taki argument x ,dla którego wartość funkcji wynosi 0.
17 wrz 16:41
wikusia: nic mi to nie mowi ....
17 wrz 16:54
Piotr 10: 10 x2−9≠0
x2≠9
x≠3 ⋀ x≠−3
20 Wyrażenie podpierwiastkowe musi być większe bądź równe zero, a zatem x≥0
10 ⋀ 20 ⇔ Df=<0;3) ∪ (3;+∞)
Liczę tera m0
y=0(wartość funkcji)
0=√x(x−1)(x+2)
√x=0 ⋁ x−1=0 ⋁ x+2=0
x=0∊Df⋁ x=1∊Df ⋁ x=−2∉Df
Zatem jedyne m0 funkcji to x=0; x=1
17 wrz 17:01