oblicz
Kamcia: po wysuszeniu jabłek otrzymuje sie susz ktorego masa stanowi 32% uzutych owocow.ile kilogramow
jablek ususzyc nalezy aby otrzymac 8kg suszu.
17 wrz 09:59
Kamcia: zawsze miałam problemy z takimi zadaniami i mi to zostało.
17 wrz 10:00
Gustlik: 32 % − 8 kg
100 % − x kg
17 wrz 10:20
Kamcia: Dziękuje bardzo za pomoc.
17 wrz 12:39
pigor: ... , z warunków zadania mamy tu do czynienia z :
znajdź liczb x, gdy
dany jest
jej procent , a więc
wiadomo, że 32%x= 8 /:8 ⇔ 4%x= 1 /*25 ⇔
x= 25 [kg] . ...
17 wrz 15:45