Statystyka
Vval: Wykaż że istnieje nieskończenie wiele par liczb nieparzystych a i b takich, że łącznie z
liczbami 1,2,3,4 dają średnią parzystą.
Z zadaniami "wykaż że" mam niesamowity problem

Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak się za to
zabrać?
17 wrz 00:06
wredulus_pospolitus:
zauważ, że średnia z liczb 1,2,3,4 to liczba parzysta
tak więc ... aby zestaw 1,2,3,4,a,b dawał średnią parzystą to a+b = c <−−− liczba parzysta
wybieramy dowolne a ∊R
niech a będzie parzyste, wtedy istnieje nieskończenie wiele liczb parzystych b, takich że a+b
daje liczbę parzystą
(i tutaj w sumie mógłby być koniec dowodu)
niech a będzie liczbą nieparzystą, wtedy istnieje nieskończenie wiele liczb nieparzystych b,
takich że a+b daje liczbę nieparzystą
c.n.w.
17 wrz 01:19
wredulus_pospolitus:
ajjj ... nie doczytałem


że a,b mają być nieparzyste
więc de facto wywal to co napisałem o a parzystym ... reszta pozostaje bez zmian
17 wrz 01:20
Janek191:
@wredus...pospolitus
nieparzysta + nieparzysta = parzysta !
17 wrz 07:15
wredulus_pospolitus:
ojjj ... się mi źle napisało
17 wrz 10:46
Basia: formalnie to tak
10+a+b = 12k
a+b = 12k−10 ⇒ to jest liczba parzysta
więc: a − dowolna nieparzysta ⇒ b = 12k−10−a też nieparzysta
czyli wszystkie pary postaci
(a; 12k−10−a) gdzie k,a∊C k jest dowolna, a dowolna nieparzysta
co można zapisać prościej tak
(a; 2k−a) gdzie k,a∊C k jest dowolna, a dowolna nieparzysta
(bo 12k−10 przebiegnie cały zbiór liczb całkowitych parzystych)
17 wrz 10:55