Może wy wiecie jak to zrobić...
Dominika: Kiedy otrzymamy większą liczbę, zaokrąglając tą liczbę do milionowego miejsca
po przecinku czy do milion pierwszego? 4,567(390)
16 wrz 23:54
wredulus_pospolitus:
pytanie brzmi ... jaka będzie milionowa jeden cyfra po przecinku ... a jaka milionowa druga
cyfra −−− potrafisz odpowiedzieć na to pytanie ?
17 wrz 01:25
PW: x=4,567198
Po co zaraz do milionowego. Odpowiedz sobie − czy wiesz, co to znaczy zaokrąglić liczbę x
do piątego miejsca po przecinku?
17 wrz 09:28
wredulus_pospolitus:
PW
milionowa cyfra − 3
milionowa pierwsza cyfra − 9
milionowa druga cyfra − 0
dlatego trzeba sprawdzić
17 wrz 10:45
PW: Nie o to mi idzie − chciałem ustalić, czy pytająca rozumie niejasne pojęcie "zaokrąglić z
dokładnością do któregoś−tam miejsca po przecinku". Bo przyznam, że ja nie bardzo.
17 wrz 11:19
Basia:
zaokrąglić z dokładnością do n−tego miejsca po przecinku to zapisać w postaci
liczba−przed−przecinkiem,x
1x
2.....x
n
gdzie x
i ∊{0,1,2,3,4,5,6,7,8,9}
tak przynajmniej uczą w szkole, mnie też te sto lat temu tak uczyli

i dlatego trzeba wiedzieć dwie rzeczy:
−jaka jest wartość x
n
−jaka jest wartość x
n+1
17 wrz 11:24
PW: Zaraz, zaraz. Mnie też 50 lat temu uczyli, ale zawsze coś mnie w tym niepokoiło.
Co innego jest
zaokrąglić liczbę do piątego miejsca po przecinku,
a co innego
podać z dokładnością do 0,00001.
Obawiam się, że "zaokrąglenie z dokładnością do piątego miejsca po przecinku" to coś
innego niż te oba określenia, dlatego pytam jaka jest tego definicja, jaka jest odpowiedź dla
liczby x=4,567198.
17 wrz 11:42
PW: E, niepotrzebnie dopytuję, zobaczyłem coś czego nie było w poleceniu.
Pytanie było: zaokrąglić do milionowego miejsca po przecinku i do milion pierwszego miejsca po
przecinku. Idzie o to, czy przypadkiem na miejscu milion pierwszym nie wystąpi zero.
17 wrz 11:55
PW: A, to już rozwiążę, bo znowu podpowiadam źle.
Na 999 999 miejscu po przecinku jest liczba 0 (333 333 razy po 3 cyfry).
Na milionowym miejscu po przecinku jest w takim razie 3, na milion pierwszym miejscu − liczba
9, na milion drugim − liczba 0.
Zaokrąglenie do milionowego miejsca po przecinku da liczbę
4,567390390390...3904 (milion cyfr po przecinku)= 4,567390390390...39040 (milion pierwsza cyfra
po przecinku to zero, dopisanie zera nie zmieniło wartości tej liczby),
a zaokrąglenie do milion pierwszego miejsca po przecinku − liczbę
4,567390390390...39039 (milion i jedna cyfra po przecinku)
Obie liczby mają początkowe cyfry takie same, a dwie ostatnie: 40 w pierwszym przybliżeniu, 39
− w drugim.
Odpowiedź: Przybliżenie do milion pierwszego miejsca po przecinku dało liczbę mniejszą.
17 wrz 12:18
Basia: nie wiem czy to jest całkiem ścisłe, ale w gimnazjum określenia:
−zaokrąglić do trzech miejsc po przecinku
−zaokrąglić z dokładnością do 0,001
są traktowane jak równoznaczne
(sprawdziłam w podręczniku)
17 wrz 14:04
PW: √2≈1,4142135623730950488016887242097
Tyle można zobaczyć w kalkulatorze Windows.
x1=1,414
x2=1,415.
Obie liczby są przybliżeniami √2.
Mam pytanie do maturzystów (ekspertów proszę o wstrzymanie się, a maturzystów o udzielenie
dokładnej odpowiedzi).
Polecenie brzmi:
Oceń dokładność każdego z przybliżeń.
17 wrz 15:05