Tratwa: Cześć
Jak obliczyć sin110

16 wrz 23:34
Jolanta : sin(900+300)=cos300=
16 wrz 23:36
Jolanta : oj sory to 110
16 wrz 23:37
Basia: 90+30 = 120 zdaje mi się
16 wrz 23:37
Godzio:
Na przykład tak:
sin110 = sin(90 + 20) = cos20
| 1 | |
| = cos60 = cos(3 * 20) = 4cos3(20) − 3cos(20), niech cos(20) = x |
| 2 | |
1 = 8x
3 − 6x
0 = 8x
3 − 6x − 1
Teraz pozostaje rozwiązać to równanie, co nie jest łatwe, ale są odpowiednie metody
16 wrz 23:38
fx: Słowa klucz − wzory redukcyjne dla funkcji trygonometrycznych
16 wrz 23:39
Basia: jeżeli to szkoła, to zwyczajnie odczytać z tablic cos20
16 wrz 23:39
Tratwa: Dzięki Mistrze za pomoc
16 wrz 23:41
ICSP:
podstawiając x = u + v dostajemy układ równań
Zauważamy że są to wzory Viete'a dla trójmianu kwadratowego o pierwiastkach u
3 oraz v
3 zatem
x =
3√u3 +
3√v3 =
3√z1 +
3√z2 gdzie z
1 oraz z
2 są rozwiązaniami równania :
| | 1 | | 4 | | 3 | |
Δ = |
| − |
| = − |
| < 0 − trzy rozwiązania rzeczywiste |
| | 64 | | 64 | | 64 | |
| | 1 | | 3√1 + √3i | | 3√1 − √3i | |
x1 = |
| * ( |
| + |
| ) = cos20 |
| | 2 | | 3√2 | | 3√2 | |
| | 1 | | 3√1 + √3i | | 3√1 − √3i | |
x2 = |
| * ( |
| *e2iπ/3 + |
| *e4iπ/3) |
| | 2 | | 3√2 | | 3√2 | |
| | 1 | | 3√1 + √3i | | 3√1 − √3i | |
x2 = |
| * ( |
| *e4iπ/3 + |
| *e2iπ/3) |
| | 2 | | 3√2 | | 3√2 | |
16 wrz 23:51
Godzio:
Tak myślałem, że to jedno z tych prostszych równań
16 wrz 23:52
ICSP: Oczywiście sin110
o jest pierwszym pierwiastkiem

Pytanie :
Czy pozostałe pierwiastki mogą być wartościami pewnych funkcji trygonometrycznych ?
16 wrz 23:57
Trivial: Przede wszystkim pytanie było o sin110, a nie jakieś marne i pospolite sin110
o.
16 wrz 23:59
PW: Tak, ścisłe trzymanie się treści zadania może być zabjcze.
35,3π < 3,1416•35,3 < 111 < 3,127•35,5<35,5π,
tak więc przybliżenia sin111 należy szukać między sin35,3π a sin35,5π, czyli między
sin1,3π a sin1,5π
i łatwiej − między (−sin0,5π) a (−sin0,3π)
17 wrz 09:54
Gustlik: Tak jak zrobił Godzio, a potem cos20 można odczytać z tablic.
17 wrz 10:22
PW: Nie wiem dlaczego liczyłem dla sin111 (to znaczy wiem, nieodwołalnie ślepnę).
Dla sin 110 też ładnie:
35•3,14=109,9<110<10,25=35•3,15
sin110≈sin35π=0, można się bawić w oszacowanie błędu.
17 wrz 10:40
PW: Wedle kalkulatora sin110≈−0,044
17 wrz 10:44
PW: Tratwo, odezwij się − co Autor miał na myśli?
17 wrz 11:20