Układ równań
bezendu:
Proste zadanie ale chyba coś nie tak
rozwiąż układ równań
|x|+2y+2=0
2x+3y+1=0
1
0 x≥0
x+2y=−2/* (−2)
2x+3y=−1
−2x−4y=4
2x+3y−1
y=−3
x=4
2
0 x<0
−x+2y=−2/*2
2x+3y=−1
−2x+4y=−4
2x+3y=−1
7y=−5
| | 4 | | 5 | |
x=4 y=−3 lub x= |
| y=− |
| |
| | 7 | | 7 | |
W odpowiedziach do arkusza mam że rozwiązaniem układu jest para liczb x=4 y=−3
16 wrz 23:11
16 wrz 23:24
bezendu: a no tak, dziękuje
16 wrz 23:24
Jolanta : napisałeś x<0
a pózniej 2x zamiast −2x
16 wrz 23:28
Garth:
Jolanta − czy chodzi o wers 2x + 3y = −1? Z jakiej racji mialby tam napisac −2x? W tym wersie
nie ma zadnego modulu. Czy to ja nie zalapalem o co Ci chodzi?
16 wrz 23:30
bezendu:
Jolanata ale |x| jest w wartości bezwzględnej więc mam −x+2y=−2
16 wrz 23:31
Trivial:
Można też najpierw uprościć, a potem dopiero rozbić na przypadki − mniej powtarzania obliczeń.
Ja rozwiązałbym tak:
1. sparametryzować moduł |x| = Ax
2. potem rozbić na przypadki A = 1 i sprawdzić czy x ≥ 0 oraz A = −1 i sprawdzić czy x ≤ 0.
| | ⎧ | Ax + 2y = −2 | |
| | ⎩ | 2x + 3y = −1 |
|
Z wyznaczników mamy:
W = 3A−4 W
x = −6 + 2 = −4 W
y = −A+4
| | 4 | | 4−A | |
x = − |
| y = |
| |
| | 3A−4 | | 3A−4 | |
Dla A = 1:
| | 4 | |
x = − |
| = 4 ≥ 0 OK y = −3 |
| | −1 | |
Dla A = −1:
| | 4 | | 4 | |
x = − |
| = |
| > 0 FAIL! |
| | −7 | | 7 | |
Ot taka ciekawostka.
16 wrz 23:47
asdf: Dla osób, które znają wykorzystanie wyznaczników na pewno
17 wrz 00:08