wielomiany
Olga: Dla jakich wartości parametrów a, b reszta z dzielenia wielomianu W przez wielomian Q jest
równa R, gdy:
W(x)= x3+2x2+ax+b, Q(x)= x2+x−2, R(x)= 4x−3?
Jak to obliczyć? Proszę chociaż o jakieś wskazówki
16 wrz 23:01
Basia: rozłóż Q(x) na czynniki; potem tak jak w poprzednim Twoim zadaniu
16 wrz 23:08
Piotr 10: Np.W(x)=Q(x)*P(x)+R(x)
P(x)⇒cx+d dlaczego? Zastanów się, popatrz na najwyższe potęgi W(x) i Q(x)
16 wrz 23:08
Aga1.: x2+x−2 rozłóż na czynniki.
W(x)=P(x)*Q(x)+R(x)
16 wrz 23:09
Olga: Q(x)=(x+2)(x−1) no i potem W(−2)=−2a+b W(1)=3+a+b
potem rozwiązujemy układ równań i mi wyszło, że b= −2, a powinno być, że b= −5
16 wrz 23:11
Olga: Pomoże ktoś?
16 wrz 23:20
Basia: rozkład dobrze
ma być: R(x) = 4x−3
W(x) = P(x)*Q(x) + 4x − 3
W(−2) = 4*(−2)−3 = −11
W(−2) = −8+2*4−2a+b
−2a+b = −11
W(1) = 4*1−3 = 1
W(1) = 1+2*1+a+b
3+a+b = 1
−2a+b = −11
a+b = −2
−2a+b = −11
−a −b = 2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−3a = −9
a=3
3+b = −2
b = −5
i nie chce być inaczej
16 wrz 23:26
Basia: jeżeli czegoś tam nie rozumiesz pytaj
16 wrz 23:27
Olga: Ok, już wszystko rozumiem. Wiem, jaki zrobiłam błąd. Dziękuję bardzo za pomoc
16 wrz 23:30