wielomiany
Olga: Nie wykonując dzielenia znajdź resztę z dzielenia wielomianu W przez wielomian Q, jeśli W(x)=
x6−1, Q(x)= (x−1)(x+1)(x−2)
16 wrz 22:44
Piotr 10: Wskazówka:
Reszta z dzielenia przez wielomian Q(x) st.n jest wielomianem stopnia co najwyżej n−1.
16 wrz 22:46
Olga: to wiem, ale dochodzę do miejsca
a+b+c=0
a−b+c=0
4a+2b+c=63
i nie wiem, co z czym oddać, ogólnie coś mi tutaj nie wychodzi
16 wrz 22:49
Piotr 10: R(x)=ax2+bx+c
To jest nasza reszta z dzielenia.
Masz układ równań z 3 niewiadomymi, rozwiąż go
16 wrz 22:50
Olga: R(x)=63x tak mi wyszło, chyba coś źle obliczyłam
16 wrz 22:52
Piotr 10: Np. Wyznacz z pierwszego równania c , czyli c=−a−b. Wstaw do drugiego równania
16 wrz 22:52
Piotr 10: Mi tak na szybkiego wyszło R(x)=21x2−21
16 wrz 22:55
Olga: R(x)=21x2−21 teraz dobrze wyliczyłam?
16 wrz 22:56
Olga: Ok bardzo dziękuję
16 wrz 22:56
Piotr 10:
16 wrz 22:56
Gustlik: Taki układ najlepiej rozwiązać tak − na zasadzie przeciwnych wspólczynników:
a+b+c=0 (1)
a−b+c=0 (2)
4a+2b+c=63 (3)
Odejmuje stronami (1)−(2) i pozbywam się c, a przy okazji też a:
2b=0 ⇔ b=0
Odejmuje stronami (2)−(3) i pozbywam się c:
−3a−b=−63
−3a=−63 /:(−3)
a=21
Wstawiam a i b do któregokolwiek z równań, np. do (1)
21+0+c=0
c=−21
R(x)=21x2−21
17 wrz 13:48