Jesli rownanie ma pierwiastki oblicz sume ich kwadratow oraz kwadrat ich roznicy
Koksu: Jesli rownanie ma pierwiastki oblicz sume ich kwadratow oraz kwadrat ich roznicy
3x2−x−1=0
16 wrz 22:29
Koksu: pomozecie
16 wrz 22:36
Koksu:
16 wrz 22:39
16 wrz 22:40
Jolanta : to zależy czy przerabiałeś wzory Viete'a.
Jęsli nie to musisz policzyć Δ i pierwiastki
| | −b | | c | |
jeśli tak to x1+x2= |
| x1*x2− |
| wystarczy podstawic |
| | a | | a | |
16 wrz 23:34
Janek191:
3 x
2 − x − 1 = 0
a = 3 b = − 1 c = − 1
więc
oraz
( x
1 + x
2)
2 = x
12 + 2 x
1*x
2 + x
22 ⇒ x
12 + x
22 = (x
1 + x
2)
2 − 2 x
1*x
2
zatem
| | 1 | | 1 | | 1 | | 2 | | 7 | |
x12 + x22 = ( |
| )2 − 2*( − |
| ) = |
| + |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 9 | | 3 | | 9 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
oraz
( x
1 − x
2)
2 = x
12 − 2 x
1*x
2 + x
22 = x
12 + x
22 − 2 x
1*x
2 =
| | 7 | | 1 | | 7 | | 6 | | 13 | |
= |
| − 2*( − |
| ) = |
| + |
| = |
| |
| | 9 | | 3 | | 9 | | 9 | | 9 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
17 wrz 07:34
hab fj: −2x2+5x+4=0
6 gru 16:57